Δευτέρα 15 Δεκεμβρίου 2014

Πιέσεις και παράνομες ενέργειες για την επιβολή της αξιολόγησης. Διευκρινήσεις για πρακτικά ζητήματα


Αρ. Πρωτ.1293
Αθήνα 12/12/2014
Προς
Τους Συλλόγους Εκπαιδευτικών Π.Ε.


Θέμα: Πιέσεις και παράνομες ενέργειες για την επιβολή της αξιολόγησης. Διευκρινήσεις για πρακτικά ζητήματα

  Σύμφωνα με καταγγελίες που φτάνουν καθημερινά στο Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε., αυξάνεται ανησυχητικά το φαινόμενο των πιέσεων που ασκούν Διευθυντές Εκπαίδευσης και Σχολικοί Σύμβουλοι προς τους εκπαιδευτικούς για να τους οδηγήσουν σε συμμετοχή στις διαδικασίες της αξιολόγησης και της αυτοαξιολόγησης.
  Απειλές για αρνητική αξιολόγηση όσων δεν έχουν καταθέσει portfolio. Άμεσες ή έμμεσες «προειδοποιήσεις» σε τηλεφωνικές επαφές που πραγματοποιούνται ακόμα και εκτός του εργασιακού ωραρίου ( Σαββατοκύριακα, μεσημεριανές και βραδινές ώρες) για συμμετοχή στην ατομική αξιολόγηση και την αυτοαξιολόγηση των σχολικών μονάδων, διασπορά φημών τύπου «μόνο εσείς έχετε μείνει εκτός» και δημιουργία κλίματος καθολικής αποδοχής της όλης διαδικασίας, κάτι που καμία σχέση δεν έχει με την πραγματικότητα, είναι μέρος, πια, της λειτουργίας πολλών, δυστυχώς, στελεχών.
  Το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. καταγγέλλει όλες αυτές τις ενέργειες και προειδοποιεί τους ένθερμους υποστηρικτές της χειραγώγησης των εκπαιδευτικών ότι από τη στιγμή που  παραβιάζουν έμπρακτα το συνδικαλιστικό δικαίωμα της συμμετοχής στην απεργία – αποχή που έχει κηρύξει το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. θα πάρουν συνδικαλιστική απάντηση αλλά θα βρεθούν αντιμέτωποι και με τις αρμόζουσες νομικές ενέργειες.
  Αρκετά προβλήματα παρουσιάζονται σε συλλόγους διδασκόντων όπου Διευθυντές ή Προϊστάμενοι δηλώνουν ότι από τη στιγμή που ο σύλλογος διδασκόντων απέχει (υλοποιώντας την απόφαση για απεργία – αποχή) από την αυτοαξιολόγηση της σχολικής μονάδας εκείνοι θα αναθέσουν στους εκπαιδευτικούς τις σχετικές εργασίες. Τονίζουμε ότι η μη υλοποίηση της αυτοαξιολόγησης μέσω της απεργίας – αποχής είναι απόφαση του Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. και όλοι οι συνάδελφοι που την εφαρμόζουν (δίχως πειθαρχικό κίνδυνο και δίχως οικονομικές περικοπές αφού εκτελούν πλήρως όλα τα καθήκοντά τους)  είναι απόλυτα καλυμμένοι. Όποιος επιχειρήσει να καταστρατηγήσει τα συνδικαλιστικά δικαιώματα των εκπαιδευτικών είναι νομικά έκθετος και θα βρεθεί αντιμέτωπος με τις συνέπειες της παράνομης πράξης του και τον Κλάδο.
  Το ίδιο ισχύει και στις περιπτώσεις που Διευθυντές σχολείων αρνούνται να καλέσουν σε συνεδρίαση για το θέμα της αυτοαξιολόγησης το σύλλογο διδασκόντων (επικαλούμενοι την περσινή διαδικασία ή αποφάσεις που είχαν ληφθεί πριν τη σχετική εγκύκλιο του ΥΠΑΙΘ και πριν την κήρυξη της απεργίας – αποχής από το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε.).  Υπενθυμίζουμε ότι στις συνεδριάσεις των συλλόγων διδασκόντων  που πραγματοποιούνται για τις διαδικασίες της αυτοαξιολόγησης οι συνάδελφοι  δηλώνουν (προφορικά) ότι συμμετέχουν στην απεργία-αποχή που έχει κηρύξει η Δ.Ο.Ε. και απέχουν από τη συνεδρίαση για το συγκεκριμένο θέμα της ημερήσιας διάταξης. Είναι αυτονόητο ότι σε αυτή την περίπτωση δε συντάσσεται πρακτικό (αφού η συνεδρίαση δεν πραγματοποιείται λόγω της συμμετοχής, όλων ή της πλειοψηφίας, στην απεργία – αποχή) και είναι λάθος να δίνεται η κατεύθυνση ότι γίνεται πρακτικό του συλλόγου διδασκόντων. Σε αυτήν την περίπτωση μπορεί ο Διευθυντής να αναφέρει στο Βιβλίο Πράξεων του Διευθυντή ότι η αυτοαξιολόγηση δε γίνεται λόγω της συμμετοχής στην απεργία – αποχή. Είναι, επίσης, αυτονόητο ότι δεν έχει κανείς το δικαίωμα με δική του πρωτοβουλία να κάνει ανάρτηση στο παρατηρητήριο προγραμματισμού ή αυτοαξιολόγησης αφού η απόφαση είναι αποκλειστική αρμοδιότητα του συλλόγου διδασκόντων.
  Η συμμετοχή στην απεργία – αποχή είναι αναφαίρετο συνδικαλιστικό δικαίωμα. Διευθυντές ή προϊστάμενοι που έκαναν επιβεβαίωση στοιχείων, συμμετείχαν στην προαξιολογική ενημέρωση ή και κατέθεσαν portfolio έχουν κάθε δικαίωμα, και τους καλούμε να το κάνουν, να αναθεωρήσουν τη στάση τους και δηλώνοντας ότι συμμετέχουν στην απεργία – αποχή να μην αξιολογηθούν. Είναι απαράδεκτη η στάση Διευθυντών Εκπαίδευσης και Σχολικών Συμβούλων που διατείνονται το αντίθετο και τους ασκούν πιέσεις για να μην αλλάξουν τη στάση τους. Το ίδιο ισχύει και για συλλόγους διδασκόντων οι οποίοι πήραν αποφάσεις, δίχως να είναι πλήρως και σωστά ενημερωμένοι, να εφαρμόσουν την αυτοαξιολόγηση και έπειτα από την πλήρη ενημέρωσή τους αποφασίζουν να συμμετέχουν στην απεργία – αποχή που έχει κηρύξει το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε.
  Το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. καλεί όλους τους εκπαιδευτικούς να συνταχθούν με τις αποφάσεις και τις θέσεις του Κλάδου για την αξιολόγηση, ώστε να μην εφαρμοστεί η αξιολόγηση – χειραγώγηση της κατηγοριοποίησης των σχολείων, της διάλυσης της δημόσιας εκπαίδευσης και των απολύσεων.

Τετάρτη 10 Δεκεμβρίου 2014

ΚΑΜΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΙΣ ΑΞΙΟΛΟΓΙΚΕΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ



Αθήνα 5/12/2014
Προς
Τους Συλλόγους Εκπαιδευτικών Π.Ε.



ΚΑΜΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΙΣ ΑΞΙΟΛΟΓΙΚΕΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΤΩΝ ΔΙΕΥΘΥΝΤΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΩΝ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΩΝ
ΠΟΥ ΚΑΛΕΙ ΤΟ ΥΠΑΙΘ


                Το Δ. Σ. της Δ. Ο. Ε. καλεί τις/τους συναδέλφισσες/συναδέλφους Δ/ντριες και Δ/ντές Δημοτικών Σχολείων και τις Προϊστάμενες των Νηπιαγωγείων να απέχουν από κάθε διαδικασία αξιολόγησής τους (συνεντεύξεις με τους Δ/ντές εκπαίδευσης και τους σχολικούς συμβούλους που πραγματοποιούνται αυτό το χρονικό διάστημα) στο πλαίσιο της εφαρμογής της αξιολόγησης – χειραγώγησης που προσπαθεί να υλοποιήσει το ΥΠΑΙΘ.
                Καλούμε τους συναδέλφους να συνταχθούν με την απόφαση του Δ. Σ. της Δ. Ο. Ε. για απεργία – αποχή από κάθε αξιολογική διαδικασία.

Η ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ – ΧΕΙΡΑΓΩΓΗΣΗ ΔΕ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ
ΣΤΗΝ ΕΝΟΤΗΤΑ Η ΔΥΝΑΜΗ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ Η ΝΙΚΗ


Από τη Δ.Ο.Ε.

ΨΗΦΙΣΜΑ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΝΙΚΟ ΡΩΜΑΝΟ


Αριθμ. Πρωτ: 108

Λαμία, 5/12/2014

 

ΠΡΟΣ

Τα μέλη μας
ΜΜΕ

 

ΨΗΦΙΣΜΑ   ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΝΙΚΟ ΡΩΜΑΝΟ

  Οι εκπαιδευτικοί  της  Φθιώτιδας  συμπαραστεκόμαστε και συντασσόμαστε αλληλέγγυοι στον αγώνα του Ν. Ρωμανού να σπουδάσει  μέσα από τις φυλακές, γιατί   θεωρούμε αναφαίρετο το δικαίωμα κάθε ανθρώπου στη μόρφωση ακόμη και γι' αυτούς που κρατούνται στις φυλακές, ιδιαίτερα για τους νέους ανθρώπους.
  Απαιτούμε να δοθεί εκπαιδευτική άδεια στο Νίκο Ρωμανό, ώστε να μπορεί να παρακολουθήσει απρόσκοπτα τις σπουδές του και  καταγγέλλουμε  τη στάση της κυβέρνησης ως απαράδεκτη και αδικαιολόγητη. Οι ευθύνες της κυβέρνησης είναι τεράστιες, ενώ η στάση της προκαλεί πολλά ερωτηματικά.
  Θεωρούμε ότι δεν πρόκειται για  κυβερνητική αδιαλλαξία, αλλά για μήνυμα που έχει  αποδέκτες τους εκπαιδευτικούς , την εκπαιδευτική κοινότητα  και κάθε  “ανυπάκουο”  και έχει στόχο να σπείρει το φόβο και την υποταγή στους  ανυπότακτους μαθητές- σπουδαστές  και  εργαζόμενους που  μάχονται και διεκδικούν.
  Η πολιτεία   οφείλει ,έχει την ευθύνη να πάρει άμεσα πρωτοβουλία, για να λυθεί    εδώ και τώρα το ζήτημα .  Οι εκπαιδευτικές άδειες προβλέπονται από το σωφρονιστικό κώδικα και πρέπει να δίνονται σε όσους κρατούμενους τις δικαιούνται. Αυτό πρέπει να ισχύσει και για τον Νίκο Ρωμανό, που πέρασε ύστερα  από πανελλήνιες εξετάσεις  στo ΤΕΙ Αθήνας. Έτσι λοιπόν κάθε απαγόρευση των εκπαιδευτικών αδειών σε κρατούμενους είναι απαράδεκτη και πρέπει άμεσα να αποσυρθεί.
  Οι εκπαιδευτικοί έχουμε χρέος απέναντι στους μαθητές μας και στην εκπαιδευτική μας υπόσταση , να μην αφήσουμε το Νίκο Ρωμανό και οποιονδήποτε κρατούμενο στην ίδια θέση , μόνο του, σε αυτή του τη διεκδίκηση.
ΓΙΑ  ΤΟ  Δ. Σ.

Ο  ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                Ο  ΓΕΝ.  ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

 

ΒΑΓΓΕΛΟΣ  ΣΤΕΦΑΝΟΣ                                         ΚΑΙΛΑΣ  ΚΩΣΤΑΣ

Ανασυγκρότηση Δ.Σ. του Συλλόγου


Αριθμ. Πρωτ: 110

Λαμία, 9/12/2014

Ενημερωτικό  4

ΠΡΟΣ

Τα μέλη μας

 

Ανασυγκρότηση Δ.Σ. του Συλλόγου
    Το  Δ.Σ.  του  Συλλόγου  μας , μετά  τις  παραιτήσεις  των  μελών  Κατσαρού  Χρήστου (Ανεξάρτητη Κίνηση Εκπαιδευτικών) και  Τζιβανάκης  Αναστασίας (ΔΑΚΕ) καθώς  και  των  αναπληρωματικών  Χαλβατζή  Δημητρίου, Σκάρλα  Ευστάθιου και Μπράτση  Χρήστου  (ΔΑΚΕ), ανασυγκροτήθηκε σε σώμα ως  εξής :
Πρόεδρος :
            Βαγγελός              Στέφανος            
Αντιπρόεδρος:
            Τσάπαλης            Γεώργιος     
Γεν. Γραμματέας:
            Κάιλας                  Κωνσταντίνος      
Ειδ. Γραμματέας:
            Λιάκος                  Παναγιώτης       
Ταμίας :               
            Μπακολουκά      Αθανασία (Σούλα)              
Μέλη   :             
            Ανδρεόπουλος     Γεώργιος

            Γκορτσαλής          Χρήστος            

            Ζούνη        Ευαγγελία           
            Ρούσκας      Παναγιώτης
  Για  την  επικοινωνία  σας  για  κάθε  θέμα , παραθέτουμε  τηλέφωνα  και  mail των  μελών  του Δ.Σ.
ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ
Τηλέφωνο
mail
Βαγγελός Στέφανος
6977621328
Τσάπαλης Γεώργιος
6934604050
Κάιλας Κων/νος
6978504892
Λιάκος Παναγιώτης
6957219600
Μπακολουκά Αθανασία
6979983601
Ανδρεόπουλος Γεώργιος
6977352733
Γκορτσαλής Χρήστος
6948119945
Ζούνη Ευαγγελία
6976446442
ezouni@teilam.gr
Ρούσκας Παναγιώτης
6977572622
   Υπενθυμίζουμε  ότι  τα  γραφεία  του  συλλόγου  μας  μεταφέρθηκαν  σε  νέο  χώρο. Η  νέα  διεύθυνση  είναι  Υψηλάντη  27  σε  ισόγειο  χώρο , απέναντί  από  το  Δημοτικό  θέατρο  και  λίγα  μέτρα  κάτω  από  το  2ο  δημοτικό  Σχολείο  Λαμίας.
  Ο νέος  αριθμός  τηλεφώνου  και  FAX   είναι 2231306706.
ΓΙΑ  ΤΟ  Δ. Σ.

Ο  ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                Ο  ΓΕΝ.  ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ



ΒΑΓΓΕΛΟΣ  ΣΤΕΦΑΝΟΣ                                         ΚΑΙΛΑΣ  ΚΩΣΤΑΣ