Πέμπτη 29 Αυγούστου 2013

ΚΟΙΝΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΕΛΜΕ-ΣΕΠΕΦΘ




ΕΝΩΣΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΩΝ ΜΕΣΗΣ           
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ            
Α/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠ/ΣΗΣ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ               
Πλ. Πάρκου 13,  35100 Λαμία                   
Τηλ. Fax: 2231021280
http://sylekpfth.blogspot.gr                                



ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΝΟΜΟΥ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ               
Πλ. Πάρκου 13 ΤΚ 35100  ΛΑΜΙΑ
Τηλ. - Fax 2231028807  
Ιστοσελίδα: http://elmefth.blogspot.gr
                  
 
 


ΑΝ ΟΧΙ ΤΩΡΑ, ΠΟΤΕ;

Μετά το «μαύρο» της ΕΡΤ και τις απολύσεις των εργαζομένων της, το μενού της επίθεσης της κυβέρνησης και της τρόικας περιέχει την υγεία, την παιδεία και σχεδόν κάθε κοινωνική παροχή που – θεωρητικώς - έπρεπε να χορηγεί το κράτος. Παράλληλα, κάθε υποστηρικτική δομή (σχολικοί φύλακες), ακόμα και οι δήμοι, δέχτηκαν τα πυρά των κυβερνώντων. Σκοπός των επιθέσεων είναι η κατάργηση του κοινωνικού κράτους για τους εργαζόμενους με παράλληλη στήριξη τραπεζικών, πολυεθνικών και ντόπιων κεφαλαίων, η διάλυση όλων των δομών κοινωνικών παροχών, η οικονομική εξαθλίωση και η κατάργηση κάθε δικαιώματος των εργαζομένων (εργασιακά, ασφαλιστικά, υγειονομικά, δημοκρατικά κτλ), η εκχώρηση της δημόσιας περιουσίας και των κοινωνικών δομών στην ιδιωτική επιχειρηματική πρωτοβουλία, προσαρμόζοντάς τα όλα στις ανάγκες της αγοράς και των επιχειρήσεων.

Ο χώρος της εκπαίδευσης δέχεται τα πυρά των κυβερνώντων, γιατί θεωρείται μια μεγάλη ‘’δεξαμενή’’ άντλησης εργαζομένων για διαθεσιμότητες – απολύσεις (ήδη στη δευτεροβάθμια προχώρησαν σε διαθεσιμότητες, που για την μεγάλη πλειοψηφία οδηγεί στην απόλυση 2300 εκπαιδευτικών). Στην κατεύθυνση αυτή προσαρμόζεται ό,τι μεταρρύθμιση αποφασίζεται. Συγκεκριμένα, οι αλλαγές στα Γυμνάσια, τα Λύκεια και τα ΕΠΑΛ πραγματοποιούνται μέσω προσθαφαίρεσης μαθημάτων, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη  επιστημονικά και παιδαγωγικά κριτήρια, στοχεύοντας στην κάλυψη του πλάνου διαθεσιμοτήτων και απολύσεων που έχει θέσει η τρόικα. Κατά τον ίδιο τρόπο οι αλλαγές στην τριτοβάθμια εκπαίδευση κινούνται στην κατεύθυνση μείωσης αριθμού φοιτητών και εκπαιδευτικών. Εύκολα μπορούμε να υποθέσουμε και πιθανές αλλαγές στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση μέσω αύξησης μαθητών ανά τμήμα, συγχωνεύσεων σχολικών μονάδων και μείωσης των οργανικών θέσεων. Η δημόσια εκπαίδευση στη γωνία, οι μαθητές βορά στα επιχειρηματικά συμφέροντα (κατάρτιση, πολλαπλές εξετάσεις, κτλ) και «μαθητεία» για φτηνό, μισοκαταρτισμένο και ανασφάλιστο δυναμικό, οι γονείς σε οικονομική εξαθλίωση, οι εκπαιδευτικοί σε εργασιακή ανασφάλεια και ομηρία, στα πρόθυρα της ανεργίας. Αυτό είναι λοιπόν το εκπαιδευτικό και εργασιακό μοντέλο που προωθεί η πολιτική των μεταρρυθμιστών!!!

Ταυτόχρονα, χρησιμοποιούν  τις μετατάξεις από τη δευτεροβάθμια στην πρωτοβάθμια, τα ΙΕΚ και τις ΔΔΕ, ώστε να καλύψουν το πλάνο της «κινητικότητας» χωρίς να εξασφαλίζουν τόσο τους συναδέλφους που μετακινούνται (οργανικές θέσεις, εργασιακές σχέσεις) όσο και τους συναδέλφους που ήδη υπηρετούν στην πρωτοβάθμια.

Όλα αυτά στηριζόμενοι σε αποφάσεις, νόμους και διατάγματα που καταστρατηγούν ακόμα και το σύνταγμα που οι ίδιοι ευαγγελίζονται. Στα 3,5 αυτά χρόνια νομοθετούν με εγκυκλίους, υπουργικές αποφάσεις, πράξεις νομοθετικού περιεχομένου και επιτάξεις. Καταργούν πολυπρόσωπα όργανα διοίκησης με συμμετοχή εκλεγμένων αντιπροσώπων των εργαζομένων και τα αντικαθιστούν με μονοπρόσωπα και διορισμένα που οι αποφάσεις τους αγνοούν και παραβιάζουν  νόμους που οι ίδιοι ψήφισαν ακόμα και μερικές μέρες πριν.

Για να περάσουν την πολιτική τους, χρησιμοποιούν την παλιά αλλά αποτελεσματική μέθοδο του «διαίρει και βασίλευε» με ενίσχυση του κοινωνικού αυτοματισμού, βάζοντας τη μια κοινωνική ομάδα να αντιπαλεύει την άλλη, τη μια ειδικότητα απέναντι στην άλλη και καλλιεργεί τη συντεχνιακή και την ατομική λύση μέσω υπουργικών διαδρόμων.

Αυτή την ώρα που ΕΕ – ΔΝΤ- ΕΚΤ και κυβέρνηση

·        διαλύουν τη δημόσια και δωρεάν παιδεία,

·        φτιάχνουν παιδεία για λίγους βάζοντας φραγμούς στους πολλούς,

·        επιβάλλουν ισόβιες καταρτίσεις με αποφοίτους χωρίς δικαιώματα,

·        νομιμοποιούν την παιδική, ανασφάλιστη εργασία,

·        τρομοκρατούν και εξαθλιώνουν τους εκπαιδευτικούς,

·        προχωρούν σε διαθεσιμότητες και απολύσεις,

ως δάσκαλοι και εργαζόμενοι πρέπει να διδάξουμε την αλληλεγγύη, την αντίσταση και τον αγώνα και όχι την υποταγή, την εθελοδουλία  και την ατομική λύση.

Τα ΔΣ των συλλόγων θα επιδιώξουν συμπόρευση με όλους τους υπόλοιπους κλάδους δημοσίου και ιδιωτικού τομέα που θίγονται από αυτήν την πολιτική. Η μέχρι τώρα πορεία έχει δείξει ότι κανένας κλάδος μόνος του δεν μπορεί ανατρέψει αυτή την πολιτική αλλά όλοι οι εργαζόμενοι με διαρκή και ανυποχώρητο αγώνα μπορούν.

Καλούμε όλους τους εκπαιδευτικούς Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης σε

ΚΟΙΝΗ ΕΚΤΑΚΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ
την Πέμπτη 29 Αυγούστου 2013 και ώρα 18:30 π.μ.
στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Φθιώτιδας

για να συζητήσουμε τις εξελίξεις στο χώρο της Παιδείας και να προγραμματίσουμε και να οργανώσουμε τις δράσεις μας στο επόμενο διάστημα.

 

Ø      ΚΑΤΩ Ο ΕΡΓΑΣΙΑΚΟΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΣ ΜΕΣΑΙΩΝΑΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΠΙΒΑΛΛΟΥΝ

Ø      ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΩΡΕΑΝ ΠΑΙΔΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ

                                                                                                                                                                  

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ της ΕΛΜΕ  Φθιώτιδας         Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ του ΣΕΠΕ Φθιώτιδας

 

Ευθύμιος Παλέτσος                                    Γιώργος Τσάπαλης

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ-ΔΟΕ


 
Αθήνα 28/8/2013
 
Προς
M.M.E.
Κοιν.
Συλλόγους Εκπαιδευτικών Π.Ε.

 

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

για τη συνάντηση του Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. με την πολιτική ηγεσία

του Υπουργείου Παιδείας

 

 Πραγματοποιήθηκε, σήμερα Τετάρτη 28/8/2013, συνάντηση του Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. και των αιρετών του Κ.Υ.Σ.Π.Ε. με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας (Υπουργό και Yφυπουργό αρμόδιο για θέματα Α/θμιας Εκπαίδευσης).

            Το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. έθεσε επιτακτικά όλα τα μεγάλα ζητήματα που ταλανίζουν την εκπαίδευση και βάζουν σε κίνδυνο την ομαλή έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς. Συγκεκριμένα:

·         Για πρώτη φορά δεν έχει πραγματοποιηθεί ούτε ένας διορισμός μόνιμου εκπαιδευτικού στην Α/θμια Εκπαίδευση κι έχει ανακοινωθεί πως ο αριθμός των πιστώσεων για αναπληρωτές θα είναι εξαιρετικά μειωμένος .

·         Οι αποσπάσεις των εκπαιδευτικών από Π.Υ.Σ.Π.Ε. σε Π.Υ.Σ.Π.Ε. δεν έχουν ακόμη πραγματοποιηθεί με αποτέλεσμα να δημιουργούνται τεράστια προβλήματα σε χιλιάδες εκπαιδευτικούς που καλούνται να μετακινηθούν στις 2 Σεπτεμβρίου στην περιοχή της οργανικής τους θέσης από την οποία πιθανότατα θα φύγουν έπειτα από λίγες ημέρες, επιβαρυνόμενοι με τεράστια οικονομική δαπάνη στη δύσκολη οικονομική συγκυρία που ζούμε. Το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. ζήτησε την άμεση συνεδρίαση του Κ.Υ.Σ.Π.Ε. για την επίλυση του ζητήματος. Εάν αυτό δεν καταστεί δυνατό στο προσεχές 48ωρο να διευκολυνθούν οι συνάδελφοι που έχουν κάνει αίτηση απόσπασης με το να παρουσιαστούν και ν’ αναλάβουν υπηρεσία  στην πλησιέστερη, στον τόπο κατοικίας τους,  Διεύθυνση Εκπαίδευσης.

·         Οι μετατάξεις εκπαιδευτικών της Β/θμιας Εκπαίδευσης στην Πρωτοβάθμια μας βρίσκουν κάθετα αντίθετους. Πραγματοποιήθηκαν με εντολή της Τρόικας για λόγους λογιστικούς κι όχι εκπαιδευτικούς. Προκάλεσαν αναστάτωση στους συναδέλφους της  Β/θμιας που μετατάσσονται κι αδικία στους συναδέλφους της Α/θμιας (Φυσικής Αγωγής, Αγγλικών κλπ.) που είδαν ξαφνικά να δημιουργούνται «οργανικές θέσεις» που μέχρι χθες δεν υπήρχαν, κάνοντας αδύνατο το να τοποθετηθούν οργανικά στον τόπο που επιθυμούσαν.

·         Η υποχρηματοδότηση της εκπαίδευσης καθιστά εξαιρετικά δύσκολη τη λειτουργία των σχολικών μονάδων για μια ακόμη χρονιά, την ίδια ώρα που δεν έχει διευθετηθεί το θέμα της καθαριότητας των σχολείων τα οποία δεν έχουν και σχολικούς φύλακες.

·         Αναφέρθηκε το ζήτημα της συνεχιζόμενης οικονομικής κι επιστημονικής υποβάθμισης των εκπαιδευτικών για το οποίο απαιτείται ιδιαίτερη συνάντηση.

Απαντώντας ο κύριος Υπουργός τόνισε ότι η πολιτική ηγεσία λειτουργεί σε ένα πρωτόγνωρο περιβάλλον, οικονομικού Αρμαγεδώνα όπου πρωταρχική μέριμνά της ήταν και είναι η διασφάλιση των θέσεων των εκπαιδευτικών. Δήλωσε πως στο Συμβούλιο Διοικητικής Μεταρρύθμισης στις 23/7/2013 αποφασίστηκε ότι κανείς εκπαιδευτικός δεν θα απολυθεί και δεν θα υπαχθεί σε καθεστώς κινητικότητας.

Επίσης δήλωσε ότι έχει γίνει προκήρυξη πρόσληψης  μέσω ΕΣΠΑ 4.500  σχολικών φυλάκων κι ότι βρίσκεται σε συνεννόηση με το Υπουργείο Εσωτερικών για το θέμα της καθαριότητας των σχολικών μονάδων και των μετακινήσεων των μαθητών.

Δε δόθηκε καμία σαφής απάντηση για το καθεστώς πραγματοποίησης των μετατάξεων. Ζητούμενο παραμένει το τι μέλλει γενέσθαι με τις «οργανικές θέσεις» και τις αδικίες που υφίστανται οι συνάδελφοι που ήδη υπηρετούν στην Α/θμια εκπαίδευση.

Δυστυχώς δεν υπήρξε δέσμευση για την άμεση πραγματοποίηση των αποσπάσεων με επίκληση στην προτεραιότητα ολοκλήρωσης των μετατάξεων.

Το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. εξέφρασε την έντονη  διαμαρτυρία του γι αυτή την εξέλιξη και δήλωσε πως  θα συνεχίζει να ασκεί πίεση προς την  πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας τις επόμενες ημέρες προκειμένου το θέμα αυτό που ταλανίζει χιλιάδες εκπαιδευτικούς να βρει λύση.

Το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. εκτιμά πως ο τρόπος με τον οποίο τοποθετήθηκε η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας απέναντι στα ζητήματα που τέθηκαν δεν αφήνει περιθώρια αισιοδοξίας για την ομαλή έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς. Καλεί τον Κλάδο σε συσπείρωση κι επαγρύπνηση προκειμένου να αντιμετωπίσουμε με αγωνιστικές δράσεις τις άδικες, αντιλαϊκές και αντιεκπαιδευτικές μνημονιακές πολιτικές  που πλήττουν τη δημόσια εκπαίδευση και «κλέβουν» τη ζωή μας.

Από τη Δ.Ο.Ε.

ΔΟΕ-ΣΥΣΤΑΣΗ ΠΡΟΕΔΡΕΙΟΥ


                     
                     

                                                                                       Αθήνα  27/8/2013

 

                                                        ΠΡΟΣ : Τα Μ.Μ.Ε.

                                                                     Συντάκτες εκπ/κού ρεπορτάζ

 

                                                        ΚΟΙΝ. : Συλλόγους Εκπ/κών Π.Ε.

 

 


ΔΕΛΤΙΟ  ΤΥΠΟΥ


 

Συγκροτήθηκε σήμερα, 27-8-2013, σε σώμα το Δ.Σ. της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας, που προέκυψε από τις αρχαιρεσίες  της 25ης Ιουνίου 2013, ως εξής :

 

Πρόεδρος

:

Κόκκινος Χαράλαμπος

6974750407
Τηλ.2103312793
 
 
Αντιπρόεδρος
 
Μαντάς Κομνηνός
6974750598
2103233662 Fax:2103219653
 
 
Γενικός Γραμματέας Υπεύθυνος Εκδόσεων 
:

Κικινής Θανάσης  

Τηλ/fax: 2103255576
6974114103
 
 
Ταμίας -  Υπεύθυνος Τύπου και Δημ. Σχέσεων -Υπεύθυνος Υλικού & Βιβλιοθήκης
 
:

Οικονόμου Τριαντάφυλλος

Τηλ/fax: 2103312795
6973425944
 
 
Ειδικός Γραμματέας
:

Πετράκης Σταύρος

Τηλ/ Fax:2103312791,
6973832828
 
 
Οργανωτικός Γραμματέας
 
:

Φασφαλής Νίκος

Τηλ/Fax:2103242171
6975303105
 
 
 
Μέλη
:
Αγαπητός Θανάσης
Τηλ.2103228891
6975308409
 
 
Μέλη
:
Νικολάρας Γιάννης
Τηλ. 2103242144
6974750410
 
 
 
:

 Δριμάλα Θεοδώρα

Τηλ:2103313717, 6983117770
Fax:2103245836
 
 
 
:

Ζορμπάς Αχιλλέας

Τηλ:2103313717

6937191457
 
 
 
:

Καλόγηρος Νίκος

Τηλ: 6974661244
 
 

 

 

ΑΠΟ  ΤΗ  Δ.Ο.Ε.